Cavia Rassen
Gladhaar
De gladharige cavia geldt als het oertype van alle haarstructuren, rassen en hun kleur varianten. Het is het meest geliefde tentoonstellingsdier en bezit wereldwijd in de verschillende rassenstandaards de meeste erkende kleurslagen.
De gladhaar heeft een gelijkmatige korte, gladde en aanliggende beharing.
De gladhaar is een erkend ras in Nederland.
Gekruinde cavia
De gekruinde cavia is een gladhaar met een sterrozet op het kopje die mooi rond en gelijkmatig van vorm moet zijn met een middelpunt ter grootte van een speldenknop
De Gekruinde cavia is er in 2 variëteiten:
* Engels gekruind= de kruin heeft dezelfde kleur(en) als het lichaam
* Amerikaans gekruind= de kruin is wit van kleur en de rest van het lichaam heeft 1 andere kleur.
De cavia op de foto is dus engels gekruind.
US Teddy
In Nederland erkend op 1 maart 2000, voorlopig tot 1 maart 2006 in driekleur (zwart-rood-wit).
Land van oorsprong :Amerika
Genetische formule :fz
Bij het beoordelen van cavia's op een tentoonstelling worden bepaalde punten toebedeeld aan
bepaalde eigenschappen.
Op de Teddy pagina vind u een uitgebreide ras omschrijving
CH teddy
De CH teddy is een ruwharige cavia. Naast een goed basis type moet de CH teddy een rasspecifieke dikke, recht van het lichaam afstaande vacht hebben die bestaat uit gekrulde haren. De vacht moet gelijkmatig lang zijn met een lengte van +/- 6 cm . Bij dieren onder de 5 maanden mag de vacht nog iets korter zijn.
De CH teddy is in Nederland geen erkend ras.
Klik hier voor een uitgebreide ras omschrijving
Rex
De rex cavia is eigenlijk geen rex. De juiste rex-vacht heeft geen onderwol, zoals bij het rex konijn of de rex kat. De rex cavia heeft echter wel onderwol.
De rex is een grote sterke cavia.
Zijn vacht moet kort en hard, dicht gekruld en elastisch zijn. Bij volwassen dieren moet de beharing recht van het lichaam afstaan en zeer gekruld zijn aan de buik en de achterbenen.
Borstel
De Borstel cavia moet minstens 8 rozetten hebben maar het liefst 12. Het is belangrijk dat de rozetten groot, diep en mooi rond van vorm zijn met een middelpunt ter grootte van een speldenknop. De vacht mag niet langer dan zo'n 3,5 cm zijn en moet hard en stevig aanvoelen.
De borstelcavia is in Nederland een erkend ras, echter niet in alle kleurslagen.
Sheltie
De sheltie is een van de oudste fokrassen. De sheltie moet naast een uitmuntend basis type een gelijkmatige lange dichte vacht hebben, welke zacht en zijdeachtig aanvoelt. Op de kop zijn de haren kort, maar bakkebaarden zijn zeer gewenst. In de nek moet de vacht lang zijn en over de schouders vallen en naar de achtervoeten toe een lichte sleep vormen.
De sheltie is in Nederland een erkend ras, echter niet in alle kleurslagen
Coronet
De coronet is een langharige cavia met een sterrozet op het kopje (tussen de ogen en oren) De gezichtsbeharing is kort, maar wel met mooie lange bakkebaarden aan de wangen. De Lange vacht begint achter de oren. Het haar op de buik is kort.
De coronet is in Nederland geen erkend ras.
Peruvian
De peruvian is het oudste langhaarras en wordt al vanaf 1910 tentoongesteld. De peruvian is een langharige cavia met 2 heuprozetten en een pony die over de kop naar voren valt. De lange glanzende beharing voelt zijdeachtig, zacht en vol aan.
De peruvian is in Nederland een erkend ras, echter niet in alle kleuslagen.
De peruvian op de foto is een jong dier en de vacht heeft dus nog niet zijn maximale lengte bereikt.
Tessel
De tessel is een langharige cavia. De lange beharing begint achter op de kop tussen de oren, De tessel moet mooie lange bakkebaarden hebben. Verder is de beharing op de kop kort. Op het lichaam heeft de tessel een zijdeachtige elastische gekrulde beharing. De vacht op de buik is kort en gekruld.
De tessel is een erkend ras in Nederland, echter niet in alle kleurslagen.
Merino
De merino is ook een langharige cavia die qua vacht geheel identiek is aan de tessel. Alleen heeft een merino daarnaast ook een sterrozet op het kopje, net als de coronet. De Merino is dan ook ontstaan uit kruising tussen coronet en tessel.
De Merino is in Nederland geen erkend ras.
Alpaka
De alpaka is ontstaan uit kruising tussen peruvian en tessel.
Een alpaka heeft net als de peruvian een pony die over het kopje valt en 2 heuprozetten van waaruit het haar naar voren groeit en dan zijdelings naar beneden valt. Ook bij de alpaka valt het haar over de middenlijn van de rug in scheiding en hangen de krullen zijdelings gelijkmatig af.
De alpaka is in Nederland geen erkend ras
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten