1 Gezondheid
Cavia’s hebben over het algemeen weinig problemen met hun gezondheid, mits de dieren goed verzorgd worden. Een gezonde cavia kijkt helder uit zijn ogen en is levendig. De vacht is glad (behalve bij een borstelhaar!), zacht en regelmatig. Het achterste is droog en schoon. Een zieke cavia zit vrijwel altijd in elkaar gedoken. De vacht is dof en staat open, alsof deze vochtig is. Zieke cavia’s zijn meestal bijzonder lusteloos en kruipen stil in een hoekje.
2 Ziekten
Verkoudheid en longontsteking: Tocht is één van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid en longontsteking. Cavia’s kunnen kou redelijk verdragen, maar kou in combinatie met vocht leidt eveneens tot verkoudheid. Bij verkoudheid niest de cavia en het dier krijgt een natte neus. Als de verkoudheid ernstiger wordt, gaat het dier reutelend ademen en komt er veel meer nattigheid uit de neus. In dat geval kan het dier het best naar de dierenarts gebracht worden. Een cavia met verkoudheid of longontsteking dient in een tochtvrije, warme ruimte gehouden te worden (18 tot 21°C).
Diarree: Diarree ontstaat meestal door verkeerde voeding, soms in combinatie met tocht of vocht. Sommige gevallen van diarree worden veroorzaakt door het geven van teveel vochtrijk voedsel. Bedorven voedsel of smerig drinkwater kunnen ook de oorzaak zijn. Wanneer de cavia last krijgt van diarree, dienen alle vochthoudende voedingsmiddelen direct uit het verblijf verwijderd te worden. Geef het dier uitsluitend droog brood, gekookte rijst of knäckebröd. Zorg dat de cavia tijdens deze periode door middel van tabletten toch vitamine C binnenkrijgt en dat het dier volop vers water kan drinken. De bodembedekking en het nestmateriaal dienen twee keer per dag verschoond te worden. Zodra de cavia weer helemaal beter is, dient het verblijf goed ontsmet te worden.
Gezwel/abces: De meest voorkomende gezwellen zijn goed- of kwaadaardige gezwellen in de huid. Ook kunnen zich gezwellen voordoen aan de melkklieren van de vrouwtjes. Deze gezwellen kunnen wel operatief verwijderd worden, maar vaak is zo’n operatie afhankelijk van de leeftijd van het dier.
Een abces dat wordt veroorzaakt door een onderhuidse infectie. Een abces kan door de dierenarts eenvoudig worden opengesneden en schoongemaakt als deze rijp is.
Huidschimmel: Schimmel kenmerkt zich door zichtbare korstjes op de neus en in de vacht. Schimmel is niet levensbedreigend, maar wel zeer besmettelijk voor mens en dier.
Huidmijt (schurft): Een mijt is een soort spinnetje dat in de huid van zijn gastheer kuipt, daar gangen graaft en binnen de kortste keren grote schade heeft aangericht. De eerste verschijnselen zijn vaak dun behaarde of kale plekken op de huid van de romp. Binnen enkele weken kan de hele huid aangetast zijn. Schurft is besmettelijk, maar meestal krijgen alleen dieren met minder weerstand deze aandoening. Het kan behandeld worden met verschillende goed werkende middelen die hier speciaal voor ontwikkeld zijn.
Oormijt: Als de cavia steeds met zijn kop schudt of deze scheef houdt, is het mogelijk dat het dier oormijt heeft. Oormijt is herkenbaar aan een vieze, donkere afscheiding in het oor. De mijt voedt zicht met oorsmeer en huidschilfers, wat irritatie en daardoor nog meer oorsmeer oplevert. De cavia kan er alleen vanaf komen met een speciaal middel van de dierenarts.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten