zondag, januari 07, 2007

Huisdieren in de winter


De meeste mensen vinden kou heel onaangenaam. Gelukkig kunnen wij ons erop kleden en de verwarming een standje hoger draaien. Bij onze huisdieren ligt dat anders, die kunnen geen extra jas aantrekken. Is die kou eigenlijk niet slecht voor hun gezondheid, en zijn er soms nog bepaalde zaken waar we in de winter bij hun verzorging rekening mee moeten houden?
Dikke vachtKattenluikjeNatte vachtSneeuwIJsPekelVoeding
Dikke vacht
Honden en katten hebben een vacht die hen meestal uitstekend beschermt tegen koude weersomstandigheden. Dit gaat heel eenvoudig. Als de gemiddelde temperatuur gaat dalen vormt hun huid vanzelf een veel dikkere vacht, waarmee ze een warme jas dragen die hen prima tegen lage temperaturen beschermt.Lastig is wel dat als de dieren in die periode vaak binnen komen in het centraal verwarmde huis (20 °c) van hun baas, dit proces verstoord kan raken en de hond of kat hierdoor flink kan gaan ruien. Het is van belang dat de dieren regelmatig geborsteld of gekamd worden om de losse haren te verwijderen. Het zou beter zijn om met een constante omgevingstemperatuur te leven, zodat het lichaam zich daarop kan instellen en voorkomen dit continue verharen voorkomen kan worden. In plaats van een plek naast de kachel in de woonkamer kunnen we de hond of kat daarom beter een slaapplaats geven in een koele bijkeuken. Uiteraard moet deze slaapplaats wel goed geïsoleerd alsmede tocht- en vorstvrij zijn.
Kattenluikje
De meeste katten houden van warmte en zijn niet blij met de winter. Toch moeten buitenkatten af en toe naar buiten om hun behoeften te doen en om aan hun vaste boom of paal te krabben. Veel mensen hebben daarvoor een kattenluikje. Let op dat dit luikje ’s nachts niet open kan waaien,zodat de kat niet aan de koude wind wordt blootgesteld. Controleer de magneetjes of bouw een soort sluis van triplex met een extra gordijntje. Wanneer het erg hard vriest, is het beter om de kat binnen te houden. Laat het dier in een ruimte waar voldoende verwarming is en voorkom hiermee dat hij of zij kouvat.
Natte vacht
Is de hond of kat goed beschermd tegen de kou, in combinatie met vocht moeten we toch voorzichtig zijn. Een natte vacht isoleert immers veel minder goed en kan enorm veel energie aan het dier ontrekken waardoor de handhaving van de normale lichaamstemperatuur fors onder druk kan komen te staan. Wanneer een vacht nat wordt komen de haren tegen het lichaam aan te liggen en de lucht ertussen verdwijnt dan. De koude buitenlucht komt nu direct in aanraking met de warme huid die daardoor afkoelt. Zo kan een hond kouvatten en ziek worden. Ga daarom ook liever niet met koud weer lang in de regen of in de mist wandelen. Dit zijn omstandigheden waaronder een dier gevoelig is voor het oplopen van een infectie. De natuurlijke weerstand vermindert dan namelijk als gevolg van de temperatuursdaling. Droog hem daarom zo snel mogelijk af om dit alles voor te zijn.
Sneeuw
Sneeuw is vaak dikke pret, zeker ook voor een hond. Lekker achter sneeuwballen aan hollen. Sommige honden hebben echter de neiging deze ook op te eten. Zorg dat dit niet gebeurt want dit kan tot flinke maagdarmproblemen leiden als gevolg van de sterke afkoeling. Het is vaak beter een tennisbal mee naar buiten te nemen. Houd verder in de gaten dat de hond niet zo lang buiten blijft dat zich ijs vormt rondom de haren tussen zijn tenen. Dit kan er dan niet meer tussen uitvallen,wat tot vervelende kreupelheid/blessures kan leiden.
IJs
Er zijn honden die graag het ijs opgaan. Probeer dit te voorkomen, want ijs is glad en ook honden kunnen uitglijden en een poot breken. Bovendien is het gevaarlijk, omdat een hond door het ijs kan zakken.
Pekel
Zoals al gezegd is vorst is eigenlijk geen probleem. Het is droge kou en daar passen onze hond en kat zich prima op aan. Rondom vorstperioden wordt er echter wel pekel gestrooid op de openbare wegen. Pekel is niets anders dan zoutwater en dit kan na verloop de voetzooltjes van de hond en de kat aantasten. Zorg er daarom voor dat als ze naar buiten gaan de voetzooltjes goed beschermd zijn door ze in te smeren met zuur-vrije vaseline en spoel ze bij thuiskomst even af met lauw water.
Voeding
Een laatste aanpassing tot slot betreft de voeding. Een dier buiten in de kou verbrandt meer energie om de lichaamstemperatuur op peil te houden. En omdat de bron van energie het voedsel is, moeten onze huiswolven en -tijgers in tijden van koude dus wat meer te eten krijgen.
Het blad "Over Dieren" heeft een handig boekje uitgegeven met tips over dieren in de winter: "Praktische winterwijzer". Dit boekje is verkrijgbaar in boekhandel, dierenspeciaalzaak, dierenarts, tuincentrum en (ras)vereniging. U kunt de boeken ook rechtstreeks bestellen bij de uitgeverij: maak 6,40 euro + 1,20 euro verzendkosten over op postbankrekening 272063 t.n.v. Welzo Media Productions in Warffum. Bij uw bestelling gaarne de titel op uw overschrijving vermelden. De boeken worden per ommegaande aan u opgestuurd.

Geen opmerkingen: