maandag, december 25, 2006

De kenmerken van de Blauwe Rus en zijn verzorging


Het meest opvallende kenmerk van de Blauwe Rus is zijn dubbele vacht, die bestaat uit zeer dicht ingeplant kort haar, dat door sommigen vergeleken wordt met de vacht van een jonge zeehond. Deze vacht laat zien dat de Russisch Blauwe Kat van oorsprong uit polaire gebieden komt. De zilverglans wordt veroorzaakt door de bovenvacht waarvan de uiteinden van de haren minder gepigmenteerd zijn. De kleur kan variëren van licht-, midden-, of donker blauw. De vacht moet bij een volwassen kat egaal blauw zijn. Bij kittens ziet men vaak tabby-strepen in de vacht. Deze zijn meestal na een jaar volledig verdwenen.
Bij de geboorte hebben deze katten blauwe ogen en het kan wel twee jaar duren voordat deze de gewenste groene kleur hebben gekregen.
Het lichaam is langgerekt, stevig en toch sierlijk gebouwd, met lange slanke poten, sierlijke ovaalvormige voeten en een lange, spits toelopende staart. De voetzooltjes zijn donker en de neus leikleurig. Op de lange rechte hals een korte, wigvormige en vlakke kop. Door de geprononceerde snorhaarkussentjes kan het soms lijken dat de kin minder naar voren staat. De oren moeten groot en puntig zijn, bijna transparant, breed aan de basis en recht op het hoofd geplaatst. Kortom de kat moet in z'n geheel een evenwichtige, harmonieuze indruk maken. In de zomermaanden kan de vacht door te veel zonlicht iets bruin verkleuren. Dit verdwijnt vanzelf weer. Het verharen valt in vergelijking tot verschillende andere rassen erg mee.
De kleur van de ogen kan, bijvoorbeeld wanneer hij opgewonden is, enigszins geel worden, hetgeen op een tentoonstelling als fout wordt aangemerkt. De beoordeling van dit ras op tentoonstellingen is vaak heel verschillend en meer omstreden dan van welk ander ras dan ook. Hieruit blijkt, dat het beeld dat men van het ideale uiterlijk van het Russisch Blauw heeft, nogal uiteen kan lopen, ondanks de standaard.
Rasbeschrijving:
Kop: breed, gematigd wigvormig en mag niet te lang zijn. De neus heeft een zo recht mogelijk profiel en verloopt zonder stop in het vlakke schedeldak. De kin is sterk en de snorhaarkussentjes moeten vol zijn. De hals is lang en krachtig.
Ogen: intens groen van kleur, amandelvormig,wijd uit elkaar geplaatst en niet te klein.
Oren: hoog aangezet, breed aan de basis en redelijk groot, ze lopen in een punt toe. De binnenzijde van de oren is nauwelijks behaard.
Lichaam: relatief lang en mang niet grof of juist te fijn zijn, het moet een elegante indruk maken. De lange poten vertonen een relatief fijne botstructuur en de kleine voeten zijn ovaal.
Staart: lang, mag niet te breed zijn aan de basis en loopt taps toe.
Vacht: de dubbele vacht is kort, zijdeachtig en fijn van structuur. Hij voelt bijzonder zacht aan. De vacht mag nooit te vlak zijn of zelfs aanliggen, maar moet van de huid afstaan, zodat de zachte structuur benadrukt wordt. De vachtstructuur is met die van geen enkel ander ras te vergelijken.
Kleur: ze komen in drie verschillende vachtkleuren voor. Blauwgrijs is de oudste, bekendste en meest geliefde kleur, maar er worden steeds meer katten van dit ras geboren met een zwarte of witte vacht, al worden deze nog niet door alle organisaties erkend. De blauwe vacht behoort blauwgrijs en zo egaal en zuiver mogelijk van kleur te zijn, met een zachte zilveren weerschijn. De neus en voetzolen zijn eveneens blauwgrijs, de ogen behoren intens groen te zijn.
Stemgeluid: De Blauwe Rus heeft een bijzonder prettig en zacht stemgeluid. Zelfs wanneer ze krols zijn verheffen ze nauwelijks hun stem.
De verzorging
De bijzondere vacht heeft betrekkelijk weinig verzorging nodig. Het is voldoende om de vacht af en toe te borstelen met een zachte borstel. Te veel kammen of het buiten de ruiperiode werken met een rubberen borstel heeft als nadeel dat u de zachte ondervacht kunt beschadigen of zelfs uit de huid kunt trekken. Knip regelmatig de scherpe nagelpunten.

Geen opmerkingen: