donderdag, december 14, 2006

Dierenrechtencharter

Het dierenrechtencharter is een initiatief van de Limburgse kinderprovincieraad. Bij hun bezoek aan enkele dierenasielen, vernamen zij dat in de dierenasielen nog al te vaak verwaarloosde of achtergelaten honden en katten worden binnengebracht. De vrijwilligers in de dierenasielen ontvangen deze dieren met open armen maar kunnen de enorme toestroom van verloren en gevonden dieren niet altijd aan. En dikwijls (vooral in de zomervakanties) gaat het om dieren die achtergelaten zijn door hun eigenaar omdat die op vakantie wil of omdat hij het dier het huis uit wil. Huisdiereigenaars moeten dus gesensibiliseerd worden om zo goed mogelijk verantwoordelijkheid op te nemen voor hun huisdier, zodat de toestroom van verloren of gevonden huisdieren naar de dierenasielen kan beperkt worden. Vandaar het dierenrechtencharter.
INHOUD VAN HET DIERENRECHTENCHARTER
Het dierenrechtencharter bevat tien wensen, rechten én plichten die elk huisdier heeft ten opzichte van zijn of haar eigenaar. Het charter richt zich nu nog vooral op gezelschapsdieren (honden en katten), maar natuurlijk hebben ook alle andere huisdieren dezelfde of gelijkaardige wensen.
Waarover gaat het dierenrechtencharter precies? Het dierenrechtencharter vraagt o.a. aandacht voor volgende punten:
de aangepaste leefruimte voor hond en kat en een gepaste opvang bij afwezigheid van de eigenaar
een huisdier kost niet alleen geld, maar vooral ook tijd
een huisdier heeft voldoende verzorging én opvoeding nodig
omgang van kinderen met honden (en katten)
identificatie- en registratieplicht van honden
enz.
HOE WORDT HET DIERENRECHTENCHARTER VERSPREID?
In totaal worden zo'n 10 000 dierenrechtencharters verspreid, via de volgende kanalen:
de vier erkende Limburgse dierenasielen : iedereen die daar een hond of kat komt afhalen als huisdier, krijgt zo'n charter mee.
alle officieel erkende Limburgse dierenfokkers en dierenzaken. Ook bij fokkers van rashonden en -katten worden vele huisdieren afgehaald door nieuwe eigenaars en spijtig genoeg worden ook vele van deze dieren achtergelaten.
de Limburgse huisdierenartsen : ook zij die reeds in het bezit zijn van een hond of kat, moeten hun verantwoordelijkheid (blijven) opnemen. Praktisch elke huisdiereigenaar komt vroeg of laat in contact met de dierenarts.
alle Limburgse hondenscholen : zoals het in het dierenrechtencharter is opgenomen, is het ook zeer belangrijk om het huisdier een degelijke opvoeding te geven. Een hond zonder discipline kan zich uiteindelijk tegen de eigenaar keren!
via het Goede-Hondenbaasjes schoolproject in de Limburgse lagere scholen: in het schooljaar 2002-2003 zullen zo'n 3000 à 3500 kinderen tussen de 6 en 10 jaar het dierenrechtencharter mee naar huis krijgen.
de dierenspeciaalzaken : hoewel hier niet altijd dieren verkocht worden, hebben zij toch ook te maken met de verzorging van honden en katten: voeder, verzorgingsbenodigdheden, speelgoed, enz.
En in de laatste plaats hopen wij natuurlijk dat er ook 'losse' huisdiereigenaars zich melden om het dierenrechtencharter aan te vragen en het naar eigen eer en geweten na te leven.
Het is natuurlijk onmogelijk om de naleving van het dierenrechtencharter in praktijk te controleren. Dat is ook niet de taak en de bedoeling van de overheid. Wij moeten daarvoor een beroep doen op het morele verantwoordelijkheidsgevoel van de (potentiële) huisdiereigenaars zelf. Zoals bij alle provinciale veiligheidsacties, is het hoofddoel het bereiken van een mentaliteitswijziging. Met dit dierenrechtencharter hopen wij de nieuwe en 'oude' eigenaars van huisdieren te doen beseffen dat het dier overgeleverd is aan hún verantwoordelijkheid. Elk dier verdient een dierwaardig bestaan.
Het dierenrechtencharter is nog uniek in België. Het kan de voorloper zijn van een echt contract dat wordt afgesloten tussen de huisdiereigenaar en de verkoper van het dier. Een overeenkomst met contractuele verbintenissen en gevolgen.Maar in afwachting daarvan, stimuleren wij de huisdiereigenaars nu reeds tot het afsluiten van een moreel contract…
U kan een exemplaar van het dierenrechtencharter aanvragen via het
Contactformulier.

Geen opmerkingen: